Sergei Zhuravlyov, een leider van de Urkainian Reformed Orthodox Church of Christ the Savior, is gearresteerd vanwege evangelisatie buiten de kerkmuren. Hij wordt beschuldigd van het oproepen van negatieve houding tegenover de Russisch Orthodoxe Kerk en de regering claimt dat hij banden heeft met de nationalistische ”Right Sector” politieke partij. Zhuravlyov is op borgtocht vrijgelaten, maar zijn zaak zal nog in de rechtbank behandeld worden.

Eind juli ging er in Rusland een nieuwe anti-terrorisme wet van kracht die christenen verbiedt om te evangeliseren buiten de kerk. De nieuwe wet is officieel gericht op islamitische terroristen. Met de arrestatie van Zhuravlyov is het duidelijk dat ook andere religieuze uitingen minder ruimte krijgen. Niet alleen straatevangelisatie kan je een hoge boete opleveren, ook het houden van een dienst thuis of het verspreiden van geloofsboeken kost je flink geld. Enkel met een door de regering uitgegeven vergunning zou evangeliseren toegestaan zijn.

Sergei Ryakhovsky, hoofd van de Protestantse Kerken van Rusland, schreef naar Putin en zei dat “de nieuwe wet de mensenrechten schendt alsook de fundamentele vrijheden met betrekking tot religieuze vrijheid.” Human Rights Watch en meerdere instanties hebben zich fel uitgesproken over de nieuwe Russische wet. De wet is onderdeel van een reeks aan verregaande maatregelen om terrorisme tegen te gaan. Een van de tegenstanders is Edward Snowden, die in Rusland dat ziet gebeuren waarvoor hij Amerikaanse geheimen heeft gelekt.

Meer over de maatregelen kun je hier vinden en het oorspronkelijke nieuws van the Moscow Times kun je hier lezen.  

Redactie

''Redactie'' is de verzamelnaam voor de Ik ben Christen schrijvers. Helaas zitten we niet in één grote ruimte met constante telefoontjes en wereldklokken. We Skypen wel eens.
Meer weten over Ik ben Christen? Check ''Over ons!''
Redactie

Latest posts by Redactie (see all)

Post a comment