Daar werd iemand bij hem gebracht die doof was en gebrekkig sprak, en men smeekte hem om deze man de hand op te leggen. Hij nam de man apart, weg van de menigte, stak zijn vingers in diens oren en raakte met speeksel zijn tong aan. Hij sloeg zijn blik op naar de hemel, zuchtte diep en zei tegen hem: ‘Effata!’, wat betekent: ‘Ga open!’ Meteen gingen zijn oren open, zijn tong kwam los en hij kon normaal spreken. Hij beval de omstanders om aan niemand te vertellen wat er gebeurd was; maar hoe strenger hij het hun verbood, hoe meer ze het rondvertelden. De mensen waren geweldig onder de indruk en zeiden: ‘Alles wat hij doet is goed: zelfs doven laat hij horen en stommen laat hij spreken.’

Markus 7:32-37

Soms maken we iets mee waar we geweldig van onder de indruk zijn. Het is zo mooi en bijzonder dat je er stil van wordt. Misschien na het kijken van een ontroerende film of na een wandeling door de natuur. Het raakt je, je bent ervan onder de indruk. Het is een gebeurtenis die je niet snel zal vergeten, koestert en misschien je ook wel verandert. Herken je dat gevoel als het gaat om geloven? Ben jij nog wel eens onder de indruk van God? Word je nog wel een verrast door wat Jezus voor jou deed?

In een isolement

In Markus 7 lezen we van Jezus die met zijn leerlingen door het land Israël reist. Onderweg komen ze een doofstomme man tegen. Hij leeft in een isolement: hij hoort niets en kan ook bijna niet praten. Contact met anderen is bijna onmogelijk. Hij leeft afgesloten van alle anderen. Zeker omdat een doofstomme er niet bij hoorde in de tijd van Jezus, omdat mensen dachten dat God je gestraft had vanwege je zonden. Daarom bleef iedereen ver bij je uit de buurt want je was een slecht mens.

Een bijzondere ontmoeting

Dan wordt deze dove man bij Jezus gebracht en er wordt aan Hem gevraagd of Hij de handen op deze dove man wil leggen. Meer vragen ze niet. Misschien hoopte ze dat Jezus hem beter zou maken, maar dat staat niet geschreven. Tegen alle gebruiken in neemt Jezus de man apart en raakt hem aan. Door deze aanraking laat Jezus zien dat ziekte geen straf is van God. Maar dat is niet de enigste reden. Jezus spreekt hier met gebarentaal. Jezus spreekt in de taal van de dove. Zo weet de man dat Jezus iets voor hem gaat doen.

Alle mensen zijn geweldig onder de indruk!

Jezus blijft niet op een veilige afstand zoals de rest van de mensen deed. Nee, Hij spuugt op zijn vingers en legt zijn vingers in de mond van deze man. Overigens was dat in die tijd niet zo gek als vandaag de dag. Dokters gebruikten toen vaker speeksel. Ze dachten dat dit een genezende werking bevatte. Jezus laat dus op deze manier weten dat Hij de man beter gaat maken. Jezus kijkt op naar de hemel, hij zucht en zegt: ‘’Effata!’’ Meteen gebeurt het grote wonder. De oren van de man gaan open en hij kan alles om zich heen horen. Alle mensen zijn geweldig onder de indruk! In al die jaren was er geen dokter die zijn doofheid kon genezen en Jezus geneest de man in één moment. Hij geneest zonder moeite iemand die al jaren doof is.

De reactie van het volk

De mensen die erbij waren zijn helemaal onder de indruk. Ben jij ook net zo onder de indruk als die mensen? Ben jij nog verbaasd over hoe God naar ons om kijkt? Misschien leef je ook wel in een isolement, omdat je er niet bij hoort. Misschien ben je ziek of ga je een vervelende tijd door op je werk. Wat we ook meemaken, God wil er voor ons zijn. Ben jij daarvan nog onder de indruk? Ik hoop niet dat je de verhalen van Bijbel al vanzelfsprekend bent gaan vinden. Ik hoop dat je net zo verbaasd bent over hoe liefdevol en genadig God is als die toeschouwers in het verhaal. Dat je vol enthousiasme wil vertellen over de daden van God. Dat we tegen al onze familie en vrienden willen zeggen: God is goed, Hij wil er ook voor jou zijn. Hij wil jou ontmoeten! Wil jij zo onder de indruk komen van God? Lees dan fris je Bijbel, stel je open voor het Woord en laat je raken!

Pieter-Jan van Halum

Een enthousiaste kerkelijk werker, die zich met veel passie en bevlogenheid inzet voor de kerk. Hij ziet het als uitdaging om de rijkdom van de christelijke traditie opnieuw te ontdekken in de huidige context. Hij hoopt medechristenen en religieuze zoekers te mogen bijstaan en te inspireren in een zoektocht naar geestelijke groei.
Pieter-Jan van Halum

Latest posts by Pieter-Jan van Halum (see all)

Post a comment