Je kunt niet iedereen helpen, sommige mensen werken zichzelf in de problemen en ze moeten werken voor hun eten. Daarnaast kosten je eigen problemen al genoeg energie en wil je anderen helpen niet vanuit een ‘heilig moeten’, maar vanuit je hart.  Veelgehoorde legitieme argumenten om niet te hulp te schieten. Maar toch… de onderstaande video toont aan hoe bizar het is als we allemaal tegelijk deze redenen aanvoeren. Willen we pas helpen als anderen kijken?

(Video door Dokters van de Wereld België)

Laat je niet ontmoedigen

Maar hoe treffend een video zoals de bovenstaande kan zijn, het kan ook ontmoedigend zijn. Want het is maar al te waar: je kunt niet iedereen helpen. Vaak komt er zelfs een schuldgevoel bij als je iemand een broodje geeft, omdat je weet dat het slechts zo’n tijdelijk oplossing is. Of heb je al zolang niets gedaan, dat je jezelf hypocriet zou vinden als je opeens zou gaan ‘starten’. En bij veel van het goede werk dat je doet, krijg je vaak slechts een cynische reactie. Soms voelt omzien naar een ander zelfs compleet zonder gevolg. Maar dat is niet waar.

‘Wie twee stel onderkleren heeft, moet delen met wie er geen heeft, en wie eten heeft moet hetzelfde doen.’

De Bijbel over zorg voor de armen

De zorg voor de armen wordt niet moeilijk gepresenteerd in de Bijbel. In Lucas 3:11 geeft Jezus heel eenvoudig en doeltreffend antwoord als men vraagt wat ze moeten doen: ‘Wie twee stel onderkleren heeft, moet delen met wie er geen heeft, en wie eten heeft moet hetzelfde doen.’

Het concept is eigenlijk heel simpel. Wij hoeven ons geen zorgen te maken over of wij wel zullen eten of ons wel kunnen kleden: God zorgt voor ons. Alles wat wij hebben, is ons gegeven. Laten we er niet aan vastklampen en als het onze toe-eigenen, maar net zo vrijmoedig delen als dat het ons gegeven is. En als we uitdelen, laten we dan ook delen in de Goede Boodschap van Gods grote reddingsplan. Hoewel wij geen spotlights zien, kijkt God met genoegen naar ons wanneer we armen en weduwen bijstaan. ‘’Bedenk dit: wie karig zaait, zal karig oogsten; wie overvloedig zaait, zal overvloedig oogsten. Laat iedere zo veel geven als hij zelf besloten heeft, zonder tegenzin of dwang, want God heeft lief wie blijmoedig geeft.’’  2 Kor. 10

(Note bij de laatste Bijbeltekst: het is een heel praktisch stuk, maar eigenlijk toegespitst op de collecte. Toch vinden wij hem toepasselijk, omdat de vergelijking met zaaien op meerdere plekken in de Bijbel is te vinden. Bijvoorbeeld in Matteüs 13)

Volg Frank

Frank van Wijhe

Initiatiefnemer van Ik ben Christen.nl. Houd van een goede cappuccino en een appeltaart. Heeft een diploma in journalistiek, maar weet niet wat hij daarmee moet. Onderneemt in video & advertising.
Frank van Wijhe
Volg Frank

Latest posts by Frank van Wijhe (see all)

Post a comment